Günümüzün çiftçileri, aldıkları yemlerin güvenilir, sağlıklı ve dayanıklı olmasını beklemektedir. Bu da, kıvam oluşturan, tat ve aroma veren, çabuk bozulmadan koruyan ve tüm yemlenen hayvanların daha sağlıklı olmaları için gereken besin maddelerini içerir.
Genel olarak özel olarak hazırlanan yem katkı maddesi ve yem, görece konsantre bir halde özel bir etki yaratır. Bu etkiler şöyledir:
1 – Teknolojik: Yemin teknolojik yanlarına etki edebilir. Bu, yemin besin değerlerine direkt bir etkide bulunmasa da, hijyen özelliklerini veya koruma özelliklerini güçlendirir. Bu tür bir ek maddeye örnek olarak, yemin dayanıklılığı için yeme organik asit eklemeyi gösterebiliriz.
2 – Duyusal: yemin, lezzetini arttırabilir. Bu, renk veya aroma ile ilgili bir değişiklik olabilir. Örneğin, vanilya aroması, yavru domuzların tayınlarını yemelerinde teşvik edici olabilmektedir.
3 – Besinsel: Hayvanın en iyi şekilde büyüyebilmesi için gereken özel besin maddelerini sağlayabilir. Örneğin, vitaminler, amino asitler ve mineraller çoğu kez doğal besinlerle desteklenmiş konsantre halde yemlere eklenebilirler.
4 – Zooteknik: Hayvanın beslenmesinde özellikle seçilmiş içeriklerle hayvanın besin değerleri iyileştirebilir. Örneğin, enzim veya mikroorganizma eklenerek, sindirim sisteminin genel durumunu iyileştirerek, hayvanın yediği yemden daha çok faydalanması sağlanabilir. Bu bakış açısıyla, besleyici içerikler ve probiyotikler, yemi doğrudan etkilemese de sonuçları etkileme açısından kullanılabilirler. Özel yem katkı maddeleri, çevresel faydaları ve spesifik fizyolojik fonksiyonlar gibi zooteknik etkiler için de kullanılabilir.